Βιβλιοδείκτης

του Δ.Μουρατίδη

Παρουσιάσεις βιβλίων | Συνεντεύξεις | Κριτική

 • ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΟΣΕκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΣελ. 280, Ιούλιος 2022       Ο Γιώργος Μπακαλιός, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, αποφάσισε ν’ αναζητήσει μια καλύτερη ζωή γι’ αυτόν και την οικογένειά του και μετανάστευσε στην Δυτική (τότε) Γερμανία (ΟΔΓ) το 1964.      Δύο χρόνια αργότερα προσελήφθη στο Διακονικό Έργο της Ευαγγελικής Εκκλησίας… Read more »
 • ΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣΕκδόσεις ΜΙΝΩΑΣΣελ. 344, Απρίλιος 2022       Ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Χ. Μαρκογιαννάκη, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.      Αυτή τη φορά, ο χώρος που εκτυλίσσεται η ιστορία δεν είναι κάποιος απομονωμένος τόπος (όπως στο «Μυθιστόρημα Με Κλειδί),αλλά το κέντρο της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα ο 5ος… Read more »
 • ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΑΒΙΛΑΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΑΒΙΛΑ
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΕκδόσεις ΠΗΓΗΣελ. 422, Σεπτέμβριος 2022       Το δεύτερο μυθιστόρημα του Α. Οικονόμου που περιγράφει «ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού από την Οθωμανική Ανατολή στην Αναγεννησιακή Δύση», κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες.      Ένα χρόνο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, δύο βουκελάριοι ιππότες, ο Βίκτωρ Νίμιτς και ο Θεοφάνης… Read more »
 • Ο ΩΝΑΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΧΟ ΩΝΑΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΜΗΝΑΓΟΣ Χ
  ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥΕκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΣελ. 375, Απρίλιος 2022       Μια εξαιρετική μελέτη για την επαναλειτουργία της πολιτικής αεροπορίας της Ελλάδας μετά την Κατοχή, παρουσιάζει ο Α. Χεκίμογλου.      Μετά από εξαντλητική έρευνα σε αρχεία (όπως π.χ. τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Τράπεζας, του… Read more »
 • ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ
        Γεννήθηκε στην Τσεχία όπου έζησε μέχρι τα έξη της χρόνια. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έργα της: «Βυθισμένος Ουρανός» (2019, Bell), «Πύρινη Κόλαση» (2020, Bell), «Κρύο Δέρμα» (2021, Bell), « Η Τελευταία Θυσία» (2022, Bell).          Ποια ήταν η… Read more »
 • ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ
  ΛΕΜΟΝΙ ΣΝΙΚΕΤΜετάφραση ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣΕκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΣελ. 257, Μάρτιος 2022       Το Λ. Σνίκετ, είναι το ψευδώνυμο του συγγραφέα, σεναριογράφου και μουσικού Ντάνιελ Χάντλερ. Αν κι έχει γράψει μυθιστορήματα με το πραγματικό του όνομα (στα ελληνικά κυκλοφορεί το «Γιατί Τα Χαλάσαμε») έγινε πολύ γνωστός με τη σειρά βιβλίων με τίτλο… Read more »
 • ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΦΟΝΟΣΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΦΟΝΟΣ
  ΚΑΡΣΤΕΝ ΝΤΟΥΣΜετάφραση ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/ΤΕΟ ΒΟΤΣΟΣΕκδόσεις ΚΨΜΣελ. 414, Ιούνιος 2022       Το μυθιστόρημα «Ενσυνείδητος Φόνος» είναι το πρώτο του δικηγόρου και σεναριογράφου Κ. Ντους.      Ο Μπγιορν Ντίμελ, είναι ποινικολόγος που εργάζεται στο Βερολίνο «σε ένα μετρίων διαστάσεων δικηγορικό γραφείο με ειδίκευση στο οικονομικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων και όλων των… Read more »
 • ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ
  VINCENT KLIESCHΜετάφραση ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΝΙΑΕκδόσεις Ε. Ο. ΛΙΒΑΝΗΣΣελ. 382, 2010       Το θρίλερ «Καθαρότητα» του γερμανού συγγραφέα Β. Κλις είναι το πρώτο μιας επιτυχημένης σειράς με κεντρικό χαρακτήρα τον επιθεωρητή Γ. Κερν. Ακολούθησε η σειρά «Ακοή» στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο δικανικός γλωσσολόγος Μ. Χέγκελ και η δημοσιογράφος Γ. Ανζόργκε, τα… Read more »
 • ΚΑΡΙΓΙΕ. Η ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΚΑΡΙΓΙΕ. Η ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ
  ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΑΦΑΤΙΔΟΥΕκδόσεις ΠΗΓΗΣελ. 753, Απρίλιος 2022       Στα παλάτια των Οθωμανών σουλτάνων μας μεταφέρει με το μυθιστόρημά της, η νεαρή συγγραφέας Ρ. Αφατιδου.      Το 1540, απάγεται από μαροκινούς πειρατές στη διάρκεια ενός θαλασσινού ταξιδιού της, τη μέρα των γενεθλίων της, η 18χρονη ισπανίδα Αουρόρα. «…ήταν η δόνια… Read more »
 • ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΓΛΥΚΟΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΓΛΥΚΟ
  GIULIA CAMINITOΜετάφραση ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΤΣΗΕκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑΣελ. 388, Μάιος 2022        Το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι το τρίτο της ιταλίδας συγγραφέως Γ. Καμινίτο, αλλά το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά. Έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία στην Ιταλία και κέρδισε την αποδοχή των αναγνωστών στις χώρες στις οποίες κυκλοφόρησε.      «Αυτό… Read more »
 • ΖΩΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΖΩΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
   ΖΩΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ        Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αλιβέρι Εύβοιας.   Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 1992, ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Έργα της: «Το Κεντρί» (Τόπος, 2021).        Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το βιβλίο σας "Το Κεντρί" ;      Το «Κεντρί» γράφτηκε σε… Read more »
 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΥΣΙΑΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΥΣΙΑ
  ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥΕκδόσεις BELLΣελ. 386, Ιούνιος 2022       Μετά από τρία βιβλία με κεντρικό χαρακτήρα την κάπως ιδιόρρυθμη αστυνόμο Στέλλα Άνταμς, η Κ. Τσιλιγγερίδου επιστρέφει στα εκδοτικά δρώμενα με ένα μυθιστόρημα σε αρκετά διαφορετικό ύφος, πάντα όμως στο χώρο του θρίλερ.      Στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Άργιλος που «τοποθετείται»… Read more »
 • ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΤΣΙΟΣΕκδόσεις BELLΣελ. 402, Σεπτέμβριος 2022       Την πέμπτη υπόθεση που καλούνται να εξιχνιάσουν οι Ευγενείς Άγριοι, περιλαμβάνει το νέο μυθιστόρημα του Γ. Δάμτσιου, που μόλις κυκλοφόρησε.      Σε κάποια τμήματα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, φτάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα απειλητικό μήνυμα: «Απόψε τα μεσάνυχτα, αν οι συνθήκες το… Read more »
 • Ο ΑΝΕΜΟΣ ΚΟΠΑΣΕΟ ΑΝΕΜΟΣ ΚΟΠΑΣΕ
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣΕκδόσεις ΚΕΔΡΟΣΣελ. 434, Απρίλιος 2022        Ιστορικό θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το νέο, δέκατο στη σειρά, μυθιστόρημα του Γιάννη Γρηγοράκη.      Το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς του 2000, ο Αλέξης και η Αθηνά Δεληγιώργη, υποδέχονται στο διαμέρισμά τους στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, ορισμένους φίλους, για να… Read more »
 • ΜΙΚΡΑΣΙΑΜΙΚΡΑΣΙΑ
  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥΕκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣΣελ. 521, Σεπτέμβριος 2022       Όταν ξεκίνησα το μικρό αφιέρωμα σε βιβλία που αναφέρονται στην Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, είχα σχεδιάσει να παρουσιάσω πέντε βιβλία. Πριν λίγες μέρες όμως (22/9), κυκλοφόρησε το βιβλίο που παρουσιάζω σήμερα και αποφάσισα να το συμπεριλάβω κι αυτό, παρά… Read more »
 • Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣΟ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑΕκδόσεις ΜΙΝΩΑΣΣελ. 618, Ιανουάριος 2022       Συνεχίζεται σήμερα το μικρό αφιέρωμα σε βιβλία που αναφέρονται στην Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, με ένα μυθιστόρημα και μάλιστα αστυνομικό!      Στην Αθήνα του 2021, ο 99χρονος επιτυχημένος επιχειρηματίας Χριστόδουλος Ραγιόγλου, βρίσκεται ένα πρωινό νεκρός στην έπαυλή του. Είναι καθισμένος στην… Read more »
 • 22 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ '2222 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ '22
  ΘΑΝΟΣ Μ. ΒΕΡΕΜΗΣΕκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΣελ. 139, Μάιος 2022        Η επιτυχία του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2021 και είχε τίτλο «21 Ερωτήσεις & Απαντήσεις Για Το ‘21» το οποίο αναφερόταν όπως φανερώνει κι ο τίτλος του στην Επανάσταση του 1821, την επέτειο των διακοσίων ετών της οποίας  γιορτάσαμε πέρυσι,… Read more »
 • ΣΜΥΡΝΗ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕΣΜΥΡΝΗ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ
  ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΓΟΛΟΣΕκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΣελ. 390, Μάρτιος 2016       Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, τα στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), κατάφεραν και υπερκέρασαν τον υποχωρούντα ατάκτως ελληνικό στρατό και εισήλθαν στη Σμύρνη με τα γνωστά αποτελέσματα. Στο πολύ καλό αυτό ιστορικό μυθιστόρημα, ο Σ. Γόγολος, αφηγείται το πώς οδηγήθηκε η Σμύρνη… Read more »
 • ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
  ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ/ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥΕκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣΣελ. 255, Μάρτιος 2022        Κυκλοφόρησε σε τέταρτη έκδοση το βιβλίο «Μικρασιατική Καταστροφή» των Α. Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και Ε. Χατζηβασιλείου, καθηγητή της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας… Read more »
 • ΣΜΥΡΝΗ 1922. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣΣΜΥΡΝΗ 1922. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
  MARJORIE HOUSEPIAN DOBKINΜετάφραση: Θ. ΚΑΡΖΗΣΕκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΣελ. 350, Σεπτέμβριος 2014        Ο Σεπτέμβριος του 1922 ήταν ο μήνας που σηματοδότησε τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας, με την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και την επακόλουθη σφαγή των ελληνικών όπως και άλλων μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Ιωνίας από τους άτακτους Τσέτες… Read more »
 • ΤΟ ΝΗΜΑΤΟ ΝΗΜΑ
  VICTORIA HISLOPΜετάφραση ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΗΕκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣΣελ. 490, Μάιος 2022       Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, επανεκδίδεται το μυθιστόρημα της Β. Χίσλοπ, «Το Νήμα», που αναφέρεται στη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης, μέσα από την αφήγηση της πορείας της οικογένειας των υφασματέμπορων Κομνηνού.      Ένα πρωινό του Μαΐου του… Read more »
 • ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΤΟ ΚΕΝΤΡΙ
  ΖΩΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΕκδόσεις ΤΟΠΟΣΣελ. 237, Νοέμβριος 2021       Το μυθιστόρημα «Το Κεντρί» που θα μας απασχολήσει στην σημερινή παρουσίαση, είναι το πρώτο της Ζωής Αποστόλου.      Ο Αλέξανδρος Φιλίππου, είναι ένας 40χρονος άνδρας, πετυχημένος στον τομέα του, τα χρηματοοικονομικά. Η γνώση των αγορών και το αλάνθαστο ένστικτό του, τον… Read more »
 • ΝΙΑΟΥΣΤΑΝΙΑΟΥΣΤΑ
  ΤΕΥΧΟΣ 178-179       Αν και στο Σελιδοδείκτη δεν συνηθίζω να παρουσιάζω περιοδικά, θα κάνω μια εξαίρεση για το διπλό-επετειακό τεύχος 178-179 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2022) του περιοδικού Νιάουστα που εκδίδει η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ Ο Λόγιος» που μόλις κυκλοφόρησε.      Κι αυτό, γιατί αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη, ξεχωριστή έκδοση,… Read more »
 • ΟΜΗΡΙΑΟΜΗΡΙΑ
  CLARE MACKINTOSHΜετάφραση ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗΕκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΣελ. 453, Απρίλιος 2022       Επιστρέφει στο χώρο του θρίλερ η Κ. Μάκιντος, μετά το «διάλλειμα» ενός βιβλίου με κοινωνικό περιεχόμενο (πρόκειται για το «Μετά Το Τέλος», που κυκλοφόρησε το 2020).      Η World Airways, κερδίζει όλες τις αεροπορικές εταιρίες που είχαν αποδυθεί σε… Read more »
 • Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ
  Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣSILVIA FERRARAΜετάφραση ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥΕκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣΣελ. 334, Μάρτιος 2022        Αναμφίβολα η γραφή είναι μια μεγάλη εφεύρεση του ανθρώπινου είδους και συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού.      Η καθηγήτρια των Αιγαιακών Πολιτισμών Σ. Φερράρα, με την μελέτη της, που σας παρουσιάζω σήμερα, μας εισάγει… Read more »
0:00
0:00

Σου αρέσουν τα audiobooks?

Σου προτείνουμε να εγγραφείς στο κανάλι μας στο YouTube για να απολαμβάνεις κάθε νέο βιβλίο που ηχογραφούμε, και να στηρίξεις την προσπάθεια μας για ακόμη περισσότερο διάβασμα.

Σκέψου το!

Support GReads // Read more